Guide i stämpelvärlden samt tutorial - Montering av gummistämplar

Denna "guide" samt tutorial har jag bloggat hos Creativica tidigare men vill också lägga in den här.

Stämplar finns ju i mängder och i olika utförande. Vad man föredrar är en smaksak och det finns inget som säger att man inte kan blanda – det gör jag :) . Jag tänkte först beskriva olika varianter som finns och sen visa er hur jag monterar gummistämplar.
Träklossmonterade stämplar > gummistämpel som är monterad på lite skumgummi på en träkloss.
+ Enkel o lätt att stämpla med, bra bild på hur motivet ser ut.
- Tar plats att förvara. Dyrare än en omonterad stämpel.
EZ-monterade stämplar > gummistämpel monterad på en ”skummgummibit” som fastnar på en slät plastyta. Man använder en akrylkloss att trycka fast stämpeln på när man stämplar.
+ Tar liten plats. Lätt att förvara i ex fotofickor.
- Kan vara svårt att se motivet, ffa på textstämplar. Kan vara svårt att stämpla ”rakt” då man ej ser motivet.
Gummistämplar > vissa gummistämplar man köper har enbart själva stämpeln (gummidelen). Om man vill kan man EZ-montera stämpeln (se beskrivning nedan) eller så använder man Tack’n Peel. Det är som en dubbelhäftande tejp som man fäster på akrylklossen och därefter fäster stämpeln på. Om Tack’n Peelet förlorar sin klistrighet är det bara att skölja under kranen. Då man ej får ”svikten” när man stämplar  (som man har i skumgummit på ex trämonterad och EZ-monterad stämpel) kan det vara bra att använda t ex en musmatta under papperet när man stämplar. Den får dock inte vara för mjuk.
+ Man slipper montera och kostnaden för EZ-mount. Tar liten plats.
- Kan vara svårt att se motivet, ffa på textstämplar. Kan vara svårt att stämpla ”rakt” då man ej ser motivet. Svårt att förvara så man får en överblick av stämplarna då de ej går att ”fästa”.
Clearstamps > en genomskinlig stämpel av silikon. Stämplarna levereras på en plastfilm och ibland kan de sitta fast hårt. Dra bort den försiktigt så du ej drar sönder stämpeln. Stämpeln fästes på en akrylkloss och om den fäster dåligt kan du prova att rengöra den i tvål och vatten. 
+ Behöver ej monteras, fastnar direkt på akrylklossen. Lätt att se hur motivet ser ut och var du stämplar. Lätt att förvara.
- Var försiktig så du ej drar sönder stämpeln. Jag tycker att clearstamps har en större tendens att missfärgas, men funktionen på stämpeln är ju ändå densamma.
Foamstamps > en stämpel som ser ut som format skumgummi. Färdig att användas direkt. Används ffa med akrylfärg. En stämpel som ger ett ”diffusare” tryck.
+ Behöver ej monteras.
- Inte så lyckat att använda med vanlig stämpelfärg. Har testat med en mindre stämpel och Fluid Chalk, det går men man får vara snabb då skumgummit suger upp färgen väldigt fort.
Magnetstämplar > Tror ej de tillverkas längre men går ändå att få tag i, ffa på loppisar och liknande. Jag har enbart sett bokstavsstämplar och stämplar med små ornament. Man måste ha ett handtag vilket är magnetiskt och bokstäverna, som också är magnetiska, fäster man på handtaget.
+ Det blir rakt o snyggt när man stämplar. Det finns många bokstäver av samma sort, samt både gemener och versaler, i ett set.
- Lite småpilligt. Tar tid.

Positivt och negativt med olika sorters stämplar är mina högst personliga åsikter. Om du har andra erfarenheter vill jag/vi gärna höra dem :) .
Vilka stämplar föredrar du?

Så här monterar jag gummistämplar på EZ-mount:

Jag plockar fram det jag behöver. Stämplarna så klart, EZ-foam, sax, skalpell, skärmatta och lite diskmedel.

Jag börjar med att klippa rent stämplarna från överflödigt gummi. Jag brukar vara ganska noggrann här då jag tycker de blir mer hanterbara att stämpla med. Inte så stor risk att man får fula stämpeltryck ;) .

 
Därefter lägger jag ut stämplarna på den sidan av foamet som de ska monteras på (= sidan med texten).
 
 
Jag skär ut grovt runt stämplarna, drar bort skyddspapperet och trycker fast stämplarna där jag vill ha dem. Tryck fast dem ordentligt.
 

Då foamet är väääldigt klistrigt blir skalpellen detsamma ganska snart. Jag brukar därför använda lite diskmedel på kniven – då går det mycket lättare.
OM man föredrar att klippa istället kan jag rekommendera Honey Bees sax som har en non-stick yta och därför inte blir så ”klistrig”.

 
OBS! Tänk på att skära RAKT ner när du skär. Det får inte bli en sluttande kant, ffa inte inåt, då du i så fall kan få ett dåligt tryck när du stämplar med stämpeln.
Här kan ni se att jag skurit runt hela Majas Charlie-stämpel. Nästa moment är att lossa den, som en pusselbit (fast tvärtom ;) )
Nu är stämpeln redo att användas. Ta bort skyddspapperet från baksidan och tryck fast den mot en akrylkloss.
 
 
Förvaring av EZ-monterade gummistämplar.
Det är viktigt att inte förvara stämplarna fel. Om du förvarar dem på ”fel” plast kan EZ-foamet förlora sin häftförmåga. Plasten stämpeln sitter på ska vara av polyester, enligt tillverkarna, för att EZ-mountet ej ska ta skada.
Förvara inte stämplarna på plastark som ex OH-blad, glossypapper och liknande eller i CD-fodral.
Det brukar dock fungera bra att förvara i foto-/samlarbilder-fickor, på laminerade ark och företagens egna stämpelförvaringar förstås. Om du t ex vill förvara stämplarna i CD-fodral kan du laminera ett ark som passar i fodralet och som du sätter stämplarna på.
Förvara inte stämplarna fel, det blir en gaaanska trist upplevelse säger en med egen erfarenhet ;) .

Lycka till med Din montering av gummistämplar!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0