Detta stjärnkort...

 ... gjorde jag på Magnolias scrapmara i Nossebro tidigare i höstas. Det är en himla kul vikning!
 
Stämpel: Magnolia
Färgläggning: Distressrefiller
Papper: Inkido
Övrigt: Band, halvpärlor
Verktyg: Martha Stewart bigbräda, Cuttlebug, Spellbinderdies

Här har jag...

 ...använt de ljuvliga papperen, Bo Bunny, från förra året.Har stämplat med svart och embossat med clear på ett mönstrat papper. Denna typen av stämpel är så bra och praktisk om man vill göra ett lite snabbare kort. Visst är den så där klassiskt "julig" :)
Detta är ett av korten jag gjorde på Pysselmakarens mara i Växjö i oktober.
Stämpel: Crafty Individuals stämplad m svart och embossad m clear
Papper: Bo Bunny
Övrigt: Bokstavsstickers,band, stickles
Verktyg: Martha Stewart bigbräda och snöflingestans

Det var ju...

 ... hur kul som helst att pröva på falsk metallteknik! Varför dröjde det så länge tills jag gjorde det? Här har jag altrat en liten receptbok. Under metalltejpen har jag använt sån där vävtejp som man sätter på gipsskarvar, olika Tim Holtz-dies, halvpärlor och brads.

 
 
 
 
Material: Tim Holtz dies, brads, halvpärlor, vävtejp för gipsskiveskarvar, metalltejp från Biltema, svart akrylfärg, Inka Gold
Verktyg: Specialverktyg för Falsk metallteknik

Glitter och..

 
... och glamour var tanken med detta kortet. Jag bloggade det hos Creativica igår. Stämpeln är en gratisstämpel som följer med tidningen Creativity eller så kan man ju säga att tidningen följde med vid stämpelköpet i mitt fall ;)
Stämplar: DoCraft
Färgläggning: Distressrefiller
Papper: Maja Design o ljusblått glitterpapper
Övrigt: Pärlband, stjärncharm, snöre, nål, rhinestones

Ytterligare ett...

... kort som rymmer ett presentkort i form av ett kreditkort.
Maja Designs snögubbe får pryda framsidan. Då kortet blir lite "bulkigt" har jag gjort en "stängningsmekanism" till kortet.
 
 
En närbild på stängningsmekanismen.
 
 
 
Så här ser kortet ut när man öppnar det.
 
Stämplar: Maja Design och Do Craft textstämpel (en gratisstämpel som följde med Creativitytidningen)
Färgläggning: Distressrefiller
Papper: Bildmålarna
Övrigt: Brads, tråd, halvpärlor
Verktyg: Martha Stewart bigbräda

Förra veckan...

 
... bloggade jag detta julkort för Creativica. Jag tycker motivet är så gulligt med tjejen som matar ekorren med pepparkakor :).
Julstjärnorna har jag gjort genom att "spetsa till" två retroblommor och satt på varandra. Dekorerat med tre halvpärlor i mitten och aningens med gul stickles. Textbakgrunden är stämplad med distressdyna Faded Jeans.
 
Stämplar: Nellie Snellen och Viva
Färgläggning: Distressrefiller
Dekorationer: Spets, halvpärlor, stickles, pärlspröt
Verktyg: Martha Stewart bigbräda, punch retroblomma

Guide i stämpelvärlden samt tutorial - Montering av gummistämplar

Denna "guide" samt tutorial har jag bloggat hos Creativica tidigare men vill också lägga in den här.

Stämplar finns ju i mängder och i olika utförande. Vad man föredrar är en smaksak och det finns inget som säger att man inte kan blanda – det gör jag :) . Jag tänkte först beskriva olika varianter som finns och sen visa er hur jag monterar gummistämplar.
Träklossmonterade stämplar > gummistämpel som är monterad på lite skumgummi på en träkloss.
+ Enkel o lätt att stämpla med, bra bild på hur motivet ser ut.
- Tar plats att förvara. Dyrare än en omonterad stämpel.
EZ-monterade stämplar > gummistämpel monterad på en ”skummgummibit” som fastnar på en slät plastyta. Man använder en akrylkloss att trycka fast stämpeln på när man stämplar.
+ Tar liten plats. Lätt att förvara i ex fotofickor.
- Kan vara svårt att se motivet, ffa på textstämplar. Kan vara svårt att stämpla ”rakt” då man ej ser motivet.
Gummistämplar > vissa gummistämplar man köper har enbart själva stämpeln (gummidelen). Om man vill kan man EZ-montera stämpeln (se beskrivning nedan) eller så använder man Tack’n Peel. Det är som en dubbelhäftande tejp som man fäster på akrylklossen och därefter fäster stämpeln på. Om Tack’n Peelet förlorar sin klistrighet är det bara att skölja under kranen. Då man ej får ”svikten” när man stämplar  (som man har i skumgummit på ex trämonterad och EZ-monterad stämpel) kan det vara bra att använda t ex en musmatta under papperet när man stämplar. Den får dock inte vara för mjuk.
+ Man slipper montera och kostnaden för EZ-mount. Tar liten plats.
- Kan vara svårt att se motivet, ffa på textstämplar. Kan vara svårt att stämpla ”rakt” då man ej ser motivet. Svårt att förvara så man får en överblick av stämplarna då de ej går att ”fästa”.
Clearstamps > en genomskinlig stämpel av silikon. Stämplarna levereras på en plastfilm och ibland kan de sitta fast hårt. Dra bort den försiktigt så du ej drar sönder stämpeln. Stämpeln fästes på en akrylkloss och om den fäster dåligt kan du prova att rengöra den i tvål och vatten. 
+ Behöver ej monteras, fastnar direkt på akrylklossen. Lätt att se hur motivet ser ut och var du stämplar. Lätt att förvara.
- Var försiktig så du ej drar sönder stämpeln. Jag tycker att clearstamps har en större tendens att missfärgas, men funktionen på stämpeln är ju ändå densamma.
Foamstamps > en stämpel som ser ut som format skumgummi. Färdig att användas direkt. Används ffa med akrylfärg. En stämpel som ger ett ”diffusare” tryck.
+ Behöver ej monteras.
- Inte så lyckat att använda med vanlig stämpelfärg. Har testat med en mindre stämpel och Fluid Chalk, det går men man får vara snabb då skumgummit suger upp färgen väldigt fort.
Magnetstämplar > Tror ej de tillverkas längre men går ändå att få tag i, ffa på loppisar och liknande. Jag har enbart sett bokstavsstämplar och stämplar med små ornament. Man måste ha ett handtag vilket är magnetiskt och bokstäverna, som också är magnetiska, fäster man på handtaget.
+ Det blir rakt o snyggt när man stämplar. Det finns många bokstäver av samma sort, samt både gemener och versaler, i ett set.
- Lite småpilligt. Tar tid.

Positivt och negativt med olika sorters stämplar är mina högst personliga åsikter. Om du har andra erfarenheter vill jag/vi gärna höra dem :) .
Vilka stämplar föredrar du?

Så här monterar jag gummistämplar på EZ-mount:

Jag plockar fram det jag behöver. Stämplarna så klart, EZ-foam, sax, skalpell, skärmatta och lite diskmedel.

Jag börjar med att klippa rent stämplarna från överflödigt gummi. Jag brukar vara ganska noggrann här då jag tycker de blir mer hanterbara att stämpla med. Inte så stor risk att man får fula stämpeltryck ;) .

 
Därefter lägger jag ut stämplarna på den sidan av foamet som de ska monteras på (= sidan med texten).
 
 
Jag skär ut grovt runt stämplarna, drar bort skyddspapperet och trycker fast stämplarna där jag vill ha dem. Tryck fast dem ordentligt.
 

Då foamet är väääldigt klistrigt blir skalpellen detsamma ganska snart. Jag brukar därför använda lite diskmedel på kniven – då går det mycket lättare.
OM man föredrar att klippa istället kan jag rekommendera Honey Bees sax som har en non-stick yta och därför inte blir så ”klistrig”.

 
OBS! Tänk på att skära RAKT ner när du skär. Det får inte bli en sluttande kant, ffa inte inåt, då du i så fall kan få ett dåligt tryck när du stämplar med stämpeln.
Här kan ni se att jag skurit runt hela Majas Charlie-stämpel. Nästa moment är att lossa den, som en pusselbit (fast tvärtom ;) )
Nu är stämpeln redo att användas. Ta bort skyddspapperet från baksidan och tryck fast den mot en akrylkloss.
 
 
Förvaring av EZ-monterade gummistämplar.
Det är viktigt att inte förvara stämplarna fel. Om du förvarar dem på ”fel” plast kan EZ-foamet förlora sin häftförmåga. Plasten stämpeln sitter på ska vara av polyester, enligt tillverkarna, för att EZ-mountet ej ska ta skada.
Förvara inte stämplarna på plastark som ex OH-blad, glossypapper och liknande eller i CD-fodral.
Det brukar dock fungera bra att förvara i foto-/samlarbilder-fickor, på laminerade ark och företagens egna stämpelförvaringar förstås. Om du t ex vill förvara stämplarna i CD-fodral kan du laminera ett ark som passar i fodralet och som du sätter stämplarna på.
Förvara inte stämplarna fel, det blir en gaaanska trist upplevelse säger en med egen erfarenhet ;) .

Lycka till med Din montering av gummistämplar!


När vi åkte...

... på scrapträff till Växjö i oktober tog jag med mig garn, virknål och ett "kvastskaft", dvs i detta fallet en grov sticka, då Louise lovat visa mig Kvastskaftsvirkning - åh så kul det var!
 
När jag kom hem åkte jag genast och köpte garn och virkade denna babyfilt. Den hade jag med mig till Catrin och hennes lilla sötnos, enmånadersgamla Mollie, när jag besökte dem förra veckan.
 
 
 

På Creativicas...

 ... julkortsträff i söndags fick vi tre utmaningar. En av utmaningarna bestod i att göra ett pastelligt julkort med matchande kuvert. Även insidorna skulle dekoreras. Tja, det var säkert fel uttryckt skulle jag gissa men förutom att dekorera insidan av kortet valde jag ändå att dekorera insidan av kuvertfliken med matchande mönstrat papper.
Detta var definitivt inte någon av de enklaste utmaningarna jag gjort... - pastelligt julkort -  den var snarare mycket svår och det muttrades en hel del av fler än mig när man skulle försöka få till det...
Så här blev iaf mitt kort-kuvert.
Stämplar: Reprint. Först embossade i Distress embossingpulver Antiqe Linen och sen har jag stämplat lite snett vid motivet med StazOn Timber Brown
Papper: Dovercraft
Dekorationer: Halvpärlor, snöre
Verktyg: Cuttlebug, QK die

Jag var på kurs...

... för Karin Tolwers på Creativica för någon dryg månad sedan. Vi gjorde förstås ett minialbum, Karins specialité - hon är såå duktig och jag som inte gör layouter jag har faktiskt gjort grunden till tre minialbum nu :). Det är riktigt kul! Albumet gjorde vi förstås i Maja Designpapper och "Maja-Marie" skulle egentligen ha kommit till kursen men hann tyvärr inte. Däremot tog hon sig tid och tittade in före kursen och skänkte hela nya höstserien som lottades ut till kursdeltagarna. Gissa vem som vann :D - jätteglad!
 
 
 
 
 
 
 

Nu börjar det bli...

...mössväder, eller hur?
Jag har gjort ett kort i form av en mössa som är en gömma för ett presentkort som ser ut som ett kreditkort. Jag tycker den blev så söt så några sådana kommer det bli gjorda nu inför julen :). Då blir det också lite roligare att ge bort den där "tråkiga" presentkortsjulklappen :)
 
 
Papper: Maja Design Julen är här
Dekorationer: Spets, öljett, brad
Verktyg: Martha Stewart kantstans

En fotbollstjej som fyller...

... sex år har jag gjort detta kortet till. Beställningen fick jag av modern.

Stämplar: Magnolia, magnettextstämplar
Färgläggning: Distressrefiller
Papper: DoCraft
Dekorationer: Rosor, knapp, floss, snöre, Karen Marie-fjäril, stickles
Verktyg: Martha Stewart bigbräda, Cuttlebug, Magnolia gräsdie

Presentförpackning

Vill visa en liten väska som man kan använda som presentförpackning till en mindre present. Den är vikt av en hel cardstock (12x12") och därefter dekorerad med mönstrat papper, band, en egengjord brad och lite blommor.
 
 
En detaljbild från väsklocket och den egengjorda braden.
 
 
Så här ser väskan ut när man öppnat den.
 
 
Stämplar: Reprint
Papper: Maja Design:
Dekorationer: Rosor, sidenband, egengjord brad från Do Craft
Verktyg: Martha Stewart bigbräda, Martha Stewart kantstans, Nellie Snellen bladpunch+embossing

Ett kort med...

...snedställda fickor som man kan fylla med presentkort, pengar eller biobiljetter kanske? Detta är ett av de fem kort med tema "fickor" som vi ska göra på kortvikningskursen på Creativica imorgon.
 
 
 
Papper: Bildmålarna
Dekorationer: Pärlspröt, pearl maker, stickles, band
Verktyg: Martha Stewart bigbräda, Cuttlebug, Spellbinders, Martha Stewart snöstjärnestans

Igår firade vi far...

... och jag har också vikt några skjortor som jag använt till farsdagskort. Detta visade jag på mässan i Göteborg för två veckor sedan - riktigt kul!
 
Här får ni en beskrivning på hur man gör:
Jag har utgått från ett papper som är 12 x 20cm. Om ni minskar på den korta sidan blir skjortan längre och tvärtom. Man kan modifiera storleken på papperet utefter eget önskemål.
Börja med att markera mitten av papperet på längden.
Vik in kanterna från båda håll mot denna linje.
 
 
Låt papperet ligga kvar med ”invikningarna” uppåt och vik nu från andra hållet, något mindre än en tredjedel av längden.
Vik därefter en gång till.
Du ska nu ha kvar en liten bit upptill.
 
 
 
Vik del av den biten du har kvar upptill ”bakåt”, åt andra hållet. Det är detta som blir själva kragen.
 
 

”Öppna” skjortan, dvs vik tillbaka den sist vikta ”tredjedelen” av skjortan.
Därefter ska du vika fram kragen ända mot mitten. Utnyttja hela sidans längd så att kragspetsen kommer så högt upp som möjligt annars blir det en väldigt urringad skjorta ;) .
Gör samma sak på motsatt sida, de ska ju helst vara så lika som möjligt :)
Därefter kan du vika tillbaka den sist vikta ”tredjedelen” av skjortan och förhoppningsvis kan du då stoppa in den under skjortkragsspetsarna så att du ”låser fast” skjortan (den ska inte behöva limmas).

 
 

Men, ärmarna saknas och det är dem du ska göra nu.
Vik upp den sist vikta ”tredjedelen” av skjortan igen. Håll gärna skjortan som jag gör på bilden, jag tycker det är det enklaste sättet att få det bra då.
Veckla ut ”invikningen” och ”tryck till vecket upptill” (=ovandelen av ärmen). 

 

Håll i ”vecket” som du ”tryckt till” (sorry, var tvungen att släppa här för att fota och min tredje hand ville inte samarbeta ;) ) och för tillbaka invikningen inåt igen MEN låt del av den vara kvar och bilda en ärm. När du har den storleken på ärmen som du önskar trycker du till skjortan. Se till att skjortärmen sticker ut lika mycket både fram och bak.

 

Gör samma sak på andra sidan. Här ska du förstås sträva efter att få en lika stor ärm.
Voila – färdigt!

Här ser ni två kort med vikta skjortor som jag gjort. Om man använder en 20-kronorssedel och viker ”rätt” blir gåshalsen en tjusig slips.

Papper: Maja Design, 3ndy Papir
Dekorationer: Miniknappar, brads, öljetter, rick-rackband, bokstavsstickers
Verktyg: Martha Stewart bigbräda

Kavaj-skorta-väst-kort till far!

Har gjort ett kavaj-skjorta-väst-kort till far, de är så roliga att göra även om det tar en stund. I veckan hade jag också en kurs på Creativica där vi gjorde just detta kortet och jag tror det var uppskattat. Vi hade iaf mycket trevligt och mysigt tycker jag :).
Jag har skickat kortet till far så vi får väl se om han lyckats "ta sig in i det" ;)
Det sitter en magnet som håller ihop kavajen och sen sitter det magneter under skjortkragesnibbarna som man måste öppna för att kunna "fälla ner" skjortan och västen.
Självklart har jag använt mig av underbara Maja Design-papper, vad annars? :)
 
Papper: Maja Design
Övrigt: Magneter, knappar, nål, brett sidenband, klocka och kedja.
Verktyg: Martha Stewart bigbräda

Vika julgran

Nu närmar det sig julen och jag visar ett julkort från förra året där jag vikt en gran och satt som dekoration på kortet. Enkelt o effektfullt tycker jag :). En del julkort måste göras lite "enklare"... det vill till att hinna annars... Texten har jag embossat.
 
Stämpel: Kortmakaren, stämplad och embossad
Papper: Maja Design och spillpapper
Dekoration: Hjärtbrad
 

Presentkortskuvert

I måndags bloggade jag detta kort/kuvert på Creativica. Jättebra att stoppa presentkort eller biobiljetter i t ex.
Papper: Maja Design
Dekorationer: Spets, rosor, pärlspröt, halvpärlor
Verktyg: Martha Stewart stans, Nellie Snellen lövstans/emossing

RSS 2.0